Werkgevers zijn in de eerste twee jaar ziekte verplicht het loon door te betalen. Na twee jaar volgt de keuring door het UWV en volgt meestal het ontslag van de werknemer. Sinds juli 2015 moet echter bij ontslag een transitievergoeding betaald worden
Het gebeurt regelmatig dat werkgevers zieke medewerkers weigeren te ontslaan na twee jaar, zodat ze geen transitievergoeding hoeven te betalen. Deze slapende dienstverbanden brengen de zieke medewerkers in een moeilijk parket, omdat zij geen recht meer hebben op loon na twee jaar ziekte, maar ook niet de wettelijk verplichte ontslagvergoeding ontvangen. Ze zijn, althans op papier, nog steeds werknemer. Als werknemers zelf ontslag zouden nemen na twee jaar, verliezen ze het recht op de transitievergoeding
Het scheidsgerecht gezondheidszorg heeft op 27 december jl. een werkgever veroordeeld om in een dergelijke situatie de overeenkomst met de werknemer op te zeggen via een ontslagverzoek bij het UWV en onder betaling van een transitievergoeding van €144.659 met een dwangsom van € 5.000,– per dag dat de werkgever dit zou nalaten.
De zaak betrof een terminaal zieke arts. De gezondheidsinstelling had de arts twee jaar doorbetaald tijdens zijn ziekte, zoals de wet bepaalt. Om het uitbetalen van de transitievergoeding te ontlopen, hield de werkgever de zieke werknemer aan met een zogeheten slapend dienstverband. De werkgever kon geen goede reden aanvoeren waarom zij niet tot beëindiging wenste over te gaan.
In het licht van dit een ander moet volgens het scheidsgerecht worden aangenomen dat de werkgever op grond van goed werkgeverschap onder omstandigheden verplicht kan zijn om tot beëindiging van de slapende arbeidsovereenkomst over te gaan.
Arbitraal vonnis in kort geding Scheidsgerecht Gezondheidszorg 27 december 2018 Kenmerk: KG 18/24