Partneralimentatie
Volgens de wet wordt partneralimentatie vastgesteld op basis van behoefte en draagkracht. De wet omschrijft echter niet wat onder behoefte en draagkracht moet worden verstaan.
Volgens de rechtspraak wordt de behoefte aan partneralimentatie onder andere bepaald door de mate van welvaart tijdens het huwelijk. Van belang is dat de rechter kennis kan nemen van de inkomsten en uitgaven tijdens de laatste jaren van het huwelijk zodat de mate van welstand kan worden vastgesteld. Van belang kan zijn hoeveel keer per jaar partijen tijdens het huwelijk op vakantie gingen, en wat de kosten waren aan kleding, enz.
Nadat de behoefte is vastgesteld dient de draagkracht te worden berekend.
Voor het berekenen van deze draagkracht wordt in eerste instantie gekeken naar het inkomen van de alimentatieplichtige. Op dit inkomen mogen bepaalde kosten in mindering worden gebracht, zoals woonlasten en ziektekosten.
De Werkgroep Alimentatienormen stelt jaarlijks regels vast voor de berekening van alimentatie. Deze regels, bekend onder naam Tremanormen genoemd, worden de in de praktijk doorgaans tot uitgangspunt genomen. Daarin staat onder meer vermeld naar welke inkomsten en uitgaven gekeken moeten worden bij het bepalen van de draagkracht van de alimentatieplichtige partner. Er kan nooit meer alimentatie worden betaald dan de draagkracht van de alimentatieplichtige toelaat.
Nota bene: kinderalimentatie gaat altijd voor partneralimentatie. Partneralimentatie is in die gevallen dus pas aan de orde als er nog draagkrachtruimte overblijft nadat de hoogte van de kinderalimentatie is vastgesteld.
In tegenstelling tot wat in de praktijk vaak wordt gedacht speelt de schuldvraag geen rol meer bij de vaststelling van het recht op alimentatie. Hierop zijn uitzondering denkbaar, zoals bijvoorbeeld (geestelijke) mishandeling door de alimentatie- ontvanger.
Indien alimentatie is vastgesteld is het mogelijk dat daarna de financiële situatie van de een van de partners veranderd. In dergelijke situaties is het mogelijk om een verzoek tot wijziging van de alimentatie in te dienen.
Van wijziging van de financiële situatie kan onder meer sprake zijn indien:
– de alimentatie- ontvanger meer gaat verdienen;
– de alimentatie- ontvanger gaat samenwonen;
– de alimentatie- plichtige meer of minder gaat verdienen;
– de woonlasten van de alimentatie- plichtige wijzigen.
Publicatie: 22-05-2017