Het gebeurt zeer zelden, maar het is mogelijk!
Vanwege het niet betalen van kinderalimentatie kun je in de gevangenis (huis van bewaring) terecht komen.
Indien een wederpartij zich niet houdt aan een uitspraak van de rechter zijn dwangmaatregelen mogelijk waaronder een dwangsom. Indien dit geen uitkomst biedt dan bestaat in sommige gevallen de mogelijkheid om een veroordeling te vragen onder de toepassing van lijfsdwang (oftewel; de civiele gijzeling). Dit betekent opsluiting in het huis van bewaring totdat voldaan wordt aan de veroordeling.
Lijfsdwang is het zwaarste middel dat het civiel recht kent.
Dit is onder meer mogelijk als het gaat om het betalen van partneralimentatie of kinderalimentatie. Lijsdwang kan slechts worden toegestaan indien aannemelijk is dat toepassing van een ander dwangmiddel geen uitkomst zal bieden. Lijfsdwang is niet mogelijk als de schuldenaar niet in staat is om de veroordeling na te komen. Lijfsdwang kan voor maximaal een jaar worden toegepast.
In de hieronder te bespreken zaak was een vordering tot lijfsdwang door de voorzieningenrechter afgewezen. De vrouw ging vervolgens in hoger beroep en het Hof stond lijfsdwang alsnog toe.
Partijen hebben een affectieve relatie gehad. Uit die relatie is een kind geboren. De vrouw woont sedert 2005 in Israël.
Bij beschikking van de rechtbank Utrecht van 11 februari 2004 is bepaald dat de man vanaf 9 juli 2003 als bijdrage in de kosten van verzorging en opvoeding van het kind € 350,- per maand dient te voldoen.
De procedure in hoger beroep
In hoger beroep voerde de vrouw het volgende aan.
De man had tot mei 2017 kinderalimentatie betaald. Daarna weigerde hij de alimentatie te betalen. De man had zich de laatste jaren diverse keren laten in- en uitschrijven op verschillende adressen in Nederland en probeerde daarmee op zo veel mogelijk manieren onvindbaar te zijn. Hij was voor langere tijd onvindbaar geweest.
Volgens de vrouw is er sprake van betalingsonwil bij de man. Hij werkt zwart en ontvangt geen gelden op de bank. De man doet er alles aan om aan executie van de beschikking van 11 februari 2004 te ontkomen. Beslag onder de bank heeft in 14 jaar onvoldoende resultaat opgeleverd. De vrouw heeft tevergeefs geprobeerd om de kinderalimentatie via bankbeslagen te incasseren.
Bij toewijzing door het Hof van de lijfsdwang waren de volgende overwegingen van belang.
– de man incasseert zijn inkomsten uit zijn werk zwart;
– beslaglegging onder bankinstellingen levert onvoldoende op;
– De man wisselt frequent van woonplaats;
– in de basisadministratie wordt vermeld dat hij vertrokken is met onbekende woonplaats;
Daarbij komt dat hij kort voor de zitting van de voorzieningenrechter zich heeft laten inschrijven op een adres terwijl, zo blijkt uit de bevindingen van de deurwaarder op 11 februari 2021, dit adres een hostel is waar mogelijk niemand woonachtig is.
Gelet op deze omstandigheden acht het Hof aannemelijk dat de man zich voor zijn schuldeisers, ook voor de vrouw, c.q. het inmiddels meerderjarig geworden kind, probeert schuil te houden om aan executie van veroordelingen tot betaling van een geldsom te ontkomen. Op grond van deze omstandigheden acht het Hof het aannemelijk dat de toepassing van een ander dwangmiddel onvoldoende uitkomst zal bieden en het belang van de vrouw bij kinderalimentatie toepassing van lijfsdwang rechtvaardigt.
Het Hof wees de vordering van de vrouw daarom toe voor de periode van 6 maanden.
Gerechtshof Arnhem- Leeuwarden, 23 november 2021, ECLI:NL:GHARL:2021:10854
Publicatie: 25 november 2021