De maximale duur van partneralimentatie bedraagt op dit moment 12 jaar. Deze termijn kan in onderling overleg worden verkort. Soms kan een rechter, afhankelijk van de omstandigheden van het geval, de duur beperken. Voor huwelijken die niet meer dan 5 jaar hebben geduurd en waaruit geen kinderen zijn geboren geldt een alimentatieduur die gelijk is aan de helft van de duur van het huwelijk. De termijnen gaan in vanaf het moment dat de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.
De duur van de partneralimentatie wordt per 1 januari 2020 als volgt gewijzigd. De hoofdregel is dat de duur van de partneralimentatie de helft van de duur van het huwelijk bedraagt met een maximum van 5 jaar.
Hierbij gelden de volgende uitzonderingen;
Uitzondering in geval van langdurige huwelijken
Voor huwelijken van meer dan 15 jaar, en waarbij de alimentatiegerechtigde ten hoogste 10 jaar jonger is dan de AOW leeftijd geldt dat de partneralimentatie niet eerder eindigt dan op het tijdstip waarop de alimentatiegerechtigde de AOW leeftijd bereikt dus de maximale alimentatieduur is dan 10 jaar.
Uitzondering voor huwelijk met jonge kinderen
Voor huwelijken met kinderen onder de 12 jaar geldt dat de partneralimentatie doorloopt totdat het jongste kind de leeftijd van 12 jaar heeft bereikt (dus de maximale duur van de partneralimentatie is dan 12 jaar
Overgangsregeling uitzondering voor alimentatiegerechtigden van 50 jaar en ouder die langer dan 15 jaar getrouwd zijn
In deze gevallen geldt een maximale duur van de partneralimentatie van 10 jaar (deze uitzondering vervalt overigens over 7 jaar).
Waarschijnlijk treedt de wet op 1 januari 2020 in werking. De wet geldt alleen voor nieuwe gevallen.
Nota bene: als het verzoek tot echtscheiding/partneralimentatie voor 1 januari 2020 bij de rechtbank is ingediend dan geldt het oude (lees: huidige) recht.
De rechter behoudt overigens de bevoegdheid om op verzoek een kortere termijn vast te stellen. Tot slot kent de nieuwe wet een zogenaamde hardheidsclausule waarbij de rechter de termijn alsnog kan verlengen.
Publicatie: 3 december 2019