De aansprakelijkheid van een werkgever voor bedrijfsongevallen
De belangrijkste wettelijke bepalingen over werkgeversaansprakelijkheid staan in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Het uitgangspunt van dit artikel is dat als een werknemer schade lijdt in de uitoefening van zijn werkzaamheden, de werkgever hiervoor aansprakelijk is. Op deze hoofdregel zijn twee uitzonderingen.
De werkgever is niet aansprakelijk, als hij kan aantonen:
– dat hij zijn zorgplicht is nagekomen; of
– dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de werknemer’
Een werkgever hoeft, in geval van een arbeidsongeval, dus alleen maar te bewijzen dat het ongeval plaats vond tijdens het werk. Dit is doorgaans niet moeilijk te bewijzen. De werkgever kan zich vervolgens slechts verweren door te bewijzen dat een van de hierboven genoemde uitzonderingen zich heeft voorgedaan.
De zorgplicht van een werkgever heeft een ruime strekking, zodat niet snel wordt aangenomen dat hieraan is voldaan. Hierbij wordt gekeken of de werkgever de vereiste maatregelen heeft genomen om bij hem bekende risico’s te vermijden en tevens of de werkgever op dit vlak voldoende handhavend heeft opgetreden.
In het aansprakelijkheidsrecht zijn, ten aanzien van gevaarlijke situaties, factoren geformuleerd om te toetsen wat redelijkerwijs van de werkgever mag worden verwacht:
– met welke mate van waarschijnlijkheid de niet-inachtneming van de vereiste -oplettendheid en voorzichtigheid kan worden verwacht,
– de kans dat daaruit ongevallen ontstaan,
– de ernst die de gevolgen daarvan kunnen hebben,
– de mate van bezwaarlijkheid van de te nemen veiligheidsmaatregelen.
De werkgever hoort bij het geven van instructies en bij de inrichting van de werkomgeving rekening te houden met het feit dat werknemers in de dagelijkse omgang met machines niet altijd even voorzichtig zijn. Bovendien wordt van de werkgever in bepaalde situaties verwacht dat hij een inventarisatie van de veiligheidsrisico’s maakt of een interne regeling opstelt waarin beschreven staat hoe werknemers een onveilige situatie kunnen vermijden.
Een voorbeeld van werkgeversaansprakelijkheid uit de rechtspraak: een schoonmaakster, in dienst bij een schoonbedrijf loopt tijdens haar werkzaamheden in een gebouw van de Universiteit Amsterdam tegen een glazen wand. De wand was niet voorzien van enige markering. De werkgever had, voorafgaande aan de werkzaamheden een inventarisatie gemaakt met betrekking tot veiligheidsrisico’s. Daarin werd niets vermeld over ontbrekende markeringen op de glazen wand. Rechtbank Noord- Holland, 27 januari 2016 ECLI:NL:RBNHO:2016:4683
Publicatie: 29-05-2017