Ontslag op staande voet vanwege een vals curriculum vitae
Op 25 augustus jl. moest de kantonrechter te Den Haag zich uitspreken over de gevolgen van een vals c.s.
Gebleken was dat de opgegeven opleidingen niet waren gevolgd en dat de opgegeven werkgevers niet bestonden. Zelfs de privé situatie was niet onjuist weergegeven op het c.v.
Het betrof een sollicitatie naar een functie van artsenbezoeker bij een farmaceutisch bedrijf. Tijdens het verrichten van de werkzaamheden ontstonden bij de werkgever twijfels over het functioneren. Uiteindelijk bleek dat de werknemer een vals c.v. aan de werkgever had overhandigd. Om die reden gaat de werkgever over tot een ontslag op staande voet.
De werkneemster roept de nietigheid van het ontslag in en wilde haar werkzaamheden voortzetten. De werkgever dient vervolgens voor de zekerheid een ontbindingsverzoek in bij de rechter, voor het geval er nog een arbeidsovereenkomst zou bestaan en het ontslag op staande voet geen stand zal houden in een procedure.
De kantonrechter overwoog:
“Werkgever voert als redelijke grond voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst aan, de door werknemer verstrekte foutieve informatie over haar identiteit, opleiding en werkervaring. Naar het oordeel van de kantonrechter leveren de door werkgever in dat verband naar voren gebrachte feiten en omstandigheden een redelijke grond voor ontbinding op, zoals bedoeld in artikel 7:669 lid 3, onderdeel e, BW.
De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst en er wordt aan werknemer geen transitievergoeding toegekend, omdat werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Ook maakt de kantonrechter gebruik van de mogelijkheid om de arbeidsovereenkomst per een eerdere ontbindingsdatum uit te spreken omdat de ontbinding van de arbeidsovereenkomst het gevolg is van het ernstig verwijtbaar handelen van werknemer.
Deze uitspraak is een van de eerste uitspraken onder de nieuwe Wet Werk en Zekerheid waarin het nieuwe begrip ernstige verwijtbaarheid in de praktijk is gebracht.
Publicatie: 05-10-2015