Grote veranderingen voor berekening van kinderalimentatie door een recente uitspraak van de Hoge Raad.
Bij het opstellen van een berekening ten behoeve van kinderalimentatie worden eerst de kosten van het kind/de kinderen bepaald. Dit vindt plaats aan de hand van zogenaamde Nibud tabellen. Daarin wordt, afhankelijk van de leeftijd van het kind/de kinderen, de gezinssamenstelling en het netto inkomen van de ouders, weergegeven hoeveel een kind kost. In die tabellen is overigens reeds rekening gehouden dat de ouder, waarbij de kinderen wonen, kinderbijslag ontvangt. De kinderbijslag is inkomensonafhankelijk; iedere ouder heeft daar aanspraak op.
Dit ligt anders bij het zogenaamde kindgebonden budget, dat wel inkomensafhankelijk is, en waarop uitsluitend alleenstaande ouders recht hebben. Om die reden is het kindgebonden budget niet in de Nibud tabellen opgenomen.
Met ingang van 1 januari 2015 is het kindgebonden budget aanzienlijk toegenomen met de introductie van de zogenaamde alleenstaande ouderkop die de verschillende bestaande fiscale kortingen voor alleenstaande ouders heeft vervangen.
Bij de berekening van kinderalimentatie moet volgens de huidige richtlijn (het zogenaamde Tremarapport) vanaf 1 januari 2013 het kindgebonden budget in mindering worden gebracht op de zogenoemde behoefte van de kinderen. Dat heeft tot gevolg gehad dat sinds 1 januari 2013 de kinderalimentatie in veel gevallen door de rechter aanzienlijk is verlaagd of zelfs op nihil gesteld. Omdat het kindgebonden budget per 1 januari 2015 is verhoogd, is de impact van deze richtlijn vanaf die datum nog veel groter geweest.
Er ontstond in de praktijk een discussie over de toepassing van de nieuwe regels. In veel gevallen oordeelden sommige rechters dat geen alimentatieplicht meer resteerde.
Andere rechters waren van mening dat het kindgebonden budget moet worden opgeteld bij het inkomen van de alleenstaande ouder in plaats van in mindering te brengen op de kosten van een kind.
Op 9 oktober jl. heeft de Hoge Raad duidelijkheid verstrekt: het kindgebonden budget mag niet meer afgetrokken worden van de behoefte van de kinderen, maar moet in zijn geheel meegenomen worden in de berekening van de draagkracht van de ontvanger.
Dit antwoord schept duidelijkheid in een groot aantal lopende procedures.
Nota bene: als kinderalimentatie na 1 januari 2013 is vastgesteld, is het dus verstandig om een advocaat te raadplegen over de gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad.
Publicatie: 12-10-2015