Ontslag na 1 juli 2015 is moeilijker geworden
Zeker in gevallen waarin een ontslagdossier niet optimaal is kan de conclusie worden getrokken dat het verlenen van een ontslag na 1 juli 2015 moeilijker is geworden.
Onder het voor 1 juli 2015 geldende recht kon een een minder sterk ontslagdossier vaak gecompenseerd worden met een hogere vergoeding. Onder het huidige recht kan dat in beginsel niet meer kunnen gebeuren.
Voor 1 juli 2015 werden vaak veel uiteenlopende ontslaggronden aangevoerd met als gedachte: niet geschoten altijd mis. Die bij elkaar gesprokkelde ontslaggronden vormden dan tezamen vaak voldoende grond voor ontslag.
Vanaf 1 juli 2015 werkt dat niet meer.
Volgens de wet dient sprake te zijn van een redelijke grond voor ontslag. De wet onderscheidt 8 verschillende gronden, waaronder disfunctioneren of een verstoorde arbeidsverhouding. Bij iedere ontslaggrond moet voldaan zijn aan de daarvoor vereisten; er moet voldaan aan de eis van een zogenaamde voldragen grond. Bij elke grond die wordt aangevoerd, moet voldaan zijn aan de daarvoor geldende vereisten.
Herplaatsingsmogelijkheden?
Verder moet een werkgever in het huidige ontslagstelsel ook hebben gekeken naar de mogelijkheden van herplaatsing. Daar wordt serieus naar gekeken. Een standaard argumentatie dat bekeken is of de werknemer herplaatst kan worden maar dit ‘helaas’ niet is gelukt, volstaat niet meer.
Voldoende scholing?
Ontslag kan voorts moeilijk worden indien de werknemer structureel te weinig scholing heeft gehad en hij daardoor onvoldoende presteert. In dat geval is het volgens de wet niet redelijk dat de werknemer daarop afgerekend wordt. Stel nu dat de ‘redelijke grond’ meer neutraal is en het gaat om een vervallen arbeidsplaats. Ook dan kan onvoldoende scholing de werkgever worden tegengeworpen.
Hoger beroep?
Daarnaast heeft een werknemer vanaf 1 juli 2015 de mogelijkheid in hoger beroep en zelfs in cassatie te gaan tegen een ontslag dat UWV of de kantonrechter heeft goedgekeurd.
Conclusie
Het nieuwe systeem met een gesloten stelstel van ontslaggronden, vereist een andere manier van denken, zowel bij werkgevers als bij werknemers. Een ontslagdossier moet volledig en eenduidig zijn én er moet voldoende aandacht zijn besteed aan scholing en de mogelijkheden van herplaatsing, anders wordt ontbinding via de rechter (of het verkrijgen van een ontslagvergunning van UWV) erg moeilijk.
Publicatie: 29-11-2015