Verschillende verjaringstermijnen voor ondernemers en particulieren
Het maakt voor ondernemers nogal een verschil of contracten worden gesloten met andere ondernemers of met particulieren.
Particulieren zijn consumenten in de zin van het Burgerlijk Wetboek (BW). Indien een particulier een auto koopt dan is dat ‘consumentenkoop’. In artikel 7 lid 5 BW wordt aangegeven dat een overeenkomst van aanneming van werk (artikel 7:750 BW) tussen een professionele opdrachtnemer (de aannemer) en een particuliere opdrachtgever onder omstandigheden ook kan worden aangemerkt als consumentenkoop.
Verschillende verjaringstermijnen
Gevolg hiervan is dat ondernemers elkaar na (bijna) vijf kunnen aanspreken tot betaling van uitgevoerd werk en/of geleverd materiaal. Een ondernemer kan een particulier daarop in beginsel na twee jaar niet meer op aanspreken.
De wetgever ging er bij deze verschillende verjaringstermijnen van uit dat dat een ondernemer zelf zijn administratie moet bijhouden en dat veel particulieren hun administratie niet zo lang bewaren.
Uit de schaarse rechtspraak blijkt dat de termijn van twee jaar strikt wordt gehandhaafd.
Stuiting van de verjaring
De verjaring kan echter binnen de termijn gestuit worden. Hiervoor is nodig dat tijdig facturen en aanmaningen worden verzonden. Na het verzenden van een aanmaning gaat de termijn van twee jaar weer opnieuw lopen. Dat kan in principe meermaals na elkaar gedaan worden, zolang de stuiting maar telkens binnen die periode van twee jaar plaatsvindt en voor de particulier duidelijk is dat de opdrachtnemer aanspraak blijft maken op betaling.
In dat geval kan de vordering – zo nodig – alsnog aan de rechter worden voorgelegd en kan ook aanspraak worden gemaakt op vertragingsrente.
Publicatie: 22-11-2015