Hoe privé is het privé leven van een werknemer?
Een werkgever heeft belang bij gemotiveerd en gezonde medewerkers aangezien dit de arbeidsprestaties ten goede komt.
Hoe ver mag een werkgever gaan om een werknemer te stimuleren om gezond te leven zonder inbreuk te maken op de persoonlijke levenssfeer van de werkgever die wordt beschermd in de wet? Uitgangspunt is dat wat een werknemer buiten het werk doet, in beginsel niet behoort tot de invloedsfeer van de werkgever.
De hoofdregel luidt dat een werkgever zich niet mag bemoeien met het privéleven van een werknemer, tenzij:
- duidelijk is dat privéomstandigheden/activiteiten het werk van de werknemer negatief beïnvloeden dan wel;
- de werkgever (imago) schade lijdt door de privé-activiteiten van de werknemer en;
- de inbreuk noodzakelijk en proportioneel is en het doel niet op een minder ingrijpende wijze kan worden bereikt.
Daarbij zijn onder meer de volgende omstandigheden van belang:
- welke functie bekleed de werknemer? (Is hij leidinggevende of ondergeschikte?)
- welke werkzaamheden voert hij uit?
- staat er in een arbeidsreglement een verbod op bepaalde gedragingen/handelingen?
De scheiding tussen werk en privé vervaagt wanneer de activiteiten van invloed zijn op het werk van de werknemer of met dat werk (in)direct samenhangen. In dat geval moet de werknemer het belang van de werkgever op de voorgrond stellen hetgeen kan betekenen dat hij zich in zijn privé leven terughoudender moet gaan opstellen.
Voorbeelden: regelmatig te laat op het werk verschijnen door uitgaansgedrag, zelf roken terwijl werknemer werkzaam is bij een anti-rook stichting of een werknemer die privé veel alcohol nuttigt, dit terwijl hij werkzaam is bij een afkickkliniek.
Conclusies
Als uitgangspunt geldt dat het privéleven van een werknemer ook echt privé is. Een werkgever moet en mag zich daar niet mee bemoeien. Dat wordt echter anders als de privéactiviteiten negatieve invloed hebben op de werkzaamheden of schade kunnen toebrengen aan de werkgever of collega’s. Per situatie dient vervolgens afgewogen te worden in hoeverre de werknemer dan kan inbreken in het privéleven van de werknemer. Afhankelijk van de omstandigheden kan de werkgever zelfs overgaan tot een ontslag.
Publicatie: 20 juli 2015