Werknemer mailt vertrouwelijke gegevens van zijn werkcomputer naar zijn privé adres: geen onrechtmatige daad!
De rechtbank Gelderland moest zich recentelijke buigen over een zaak waarbij een werknemer een lijst met vertrouwelijke gegevens van zijn werkcomputer naar zijn privé e mail adres had verzonden. Dit vond plaats niet lang voordat hij per september 2014 vertrok naar een andere werkgever.
De werkgever stelde in de procedure dat de werknemer hierdoor een onrechtmatige daad had gepleegd maar de rechter oordeelde anders. De werkgever hield zich bezig met arbeidsbemiddeling en de betreffende werknemer was in dienst als recruiter. De vertrouwelijke gegevens betroffen een databestand met gegevens van kandidaten. De werkgever spande een kort geding aan tegen de werknemer waarin een zogenaamde verklaring voor recht werd gevorderd dat de werknemer onrechtmatig had gehandeld. De werknemer stelde dat hij de lijst alleen maar had doorgezonden in het kader van de normale uitvoering van zijn werkzaamheden, namelijk thuiswerken.
De werkgever stelde dat het naar een privé e-mailadres sturen van aan een werkgever toebehorende databestanden als een onrechtmatige daad moet worden aangemerkt, omdat het een handeling betreft die in strijd is met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt.
De rechter overwoog:
Aan MT&V kan worden toegegeven dat door de voortschrijdende digitalisering van de samenleving en de opkomst van nieuwe (sociale) media, de maatschappelijke opvatting over het professionele gebruik van het elektronische berichtenverkeer aan verandering onderhevig is. Toch is hieruit niet een ongeschreven regel te destilleren op grond waarvan het [gedaagde] niet zou zijn toegestaan om aan zijn werkgever toebehorende bestanden naar zijn privé e-mailadres te verzenden. Ook naar de huidige opvatting is het primair aan de werkgever om in het kader van de dienstbetrekking regels hieromtrent te stellen en toe te zien op de naleving hiervan. Die regels zullen immers (mede) afhankelijk zijn van de door de werkgever geboden mogelijkheden om thuis te werken, de functie van de werknemer, de aard van zijn werkzaamheden, de vertrouwelijkheid van de digitale bestanden waarover hij in het kader van zijn dienstbetrekking de beschikking heeft en het risico van openbaarmaking. Ter comparitie heeft MT&V aangegeven dergelijke regels (nog) niet te hebben gesteld, behoudens een in de arbeidsovereenkomst neergelegd geheimhoudingsbeding. Op dat beding wordt in deze procedure echter geen beroep gedaan.
Kortom: de rechter was van mening dat geen sprake was van een onrechtmatige daad.
Tip; werkgevers doen er goed aan om expliciet schriftelijke beperkingen op te stellen met betrekking tot het gebruik van data die in een bedrijf worden gebruikt. Die beperkingen zijn onder andere van belang in situaties dat werknemers voorbereidingen treffen om bij een concurrerende werkgever in dienst te treden.
Publicatie: 06-09-2015