Grenzen aan de verplichtingen van de werkgever bij re-integratie
Werkgevers zijn verplicht om zich in te spannen om een langdurig arbeidsongeschikte werknemer te re-integreren. In een recent kort geding (10 april 2015) moest de rechter beoordelen hoe ver deze verplichting gaat.
Centraal in die procedure stond de vraag of een werknemer eisen kan stellen aan de werkomgeving, meer in het bijzonder aan de collega’s waarmee hij wil werken.
De werkneemster was volledig arbeidsongeschikt verklaard. Daarna werd een re-integratieplan opgesteld. Daarin stond onder meer dat de werkneemster niet meer onder een bepaalde leidinggevende zou hoeven werken. Dit was opgenomen op verzoek van de werkneemster. Vervolgens werd zij overgeplaatst naar een andere afdeling. Daar bleek echter dat de werkneemster problemen bleef houden met haar nieuwe collega’s.
Na een incident op die afdeling meldde de werkneemster zich wederom ziek. Daarna gaf zij aan dat zij haar werkzaamheden slechts wilde hervatten onder de voorwaarde dat zij niet meer met haar nieuwe leidinggevende hoefde te werken. De werkgever bood aan om haar wederom over te plaatsen zodat ze (wederom) onder een nieuwe leidinggevende zou komen te werken. Dit aanbod werd door de werkneemster geweigerd en zij weigerde haar werkzaamheden te hervatten.
In een kort geding vorderde de werkneemster dat zij weer zou worden toegelaten tot haar werk maar onder de voorwaarde dat zij niet meer hoefde te werken met drie bepaalde collega’s. Zij ging zelfs zo ver door tevens de voorwaarde te stellen dat die drie collega’s niet meer op de afdeling zouden komen waar zij werkzaam was. Zij stelde dat die personen zouden hebben bijgedragen aan een bipolaire manie waaronder zij heeft geleden.
De vorderingen van de werkneemster werden door de kantonrechter afgewezen.
Door de verzekeringsarts waren in het kader van de WIA-keuring geen beperkingen vastgesteld in het sociaal functioneren van de werkneemster, maar enkel een aantal fysieke beperkingen. Werkneemster kan volgens de FML (Functionele Mogelijkheden Lijst) normaal functioneren in teamverband. Volgens de rechter is werkgever al zeer ver tegemoet gekomen rondom de re-integratie. De vordering van werkneemster kwam feitelijk erop neer dat de werkgever de organisatie zou moeten aanpassen naar de wensen van werkneemster, hetgeen niet kan worden gevergd.
Publicatie: mei 2015