Doorbreking geheimhouding bij mediation?
Het is gebruikelijk dat partijen bij een mediation schriftelijk overeenkomen dat aan derden, onder wie begrepen rechters, geen mededelingen te doen over het verloop van de mediationprocedure, de daarbij ingenomen standpunten en voorstellen. Een dergelijke clausule is van groot belang om te waarborgen dat partijen vrijuit en in vertrouwelijkheid met elkaar kunnen overleggen.
Indien een partij een dergelijke geheimhoudingsclausule schendt kan sprake zijn van een onrechtmatige daad.
Toch oordeelde de rechtbank Noord-Holland in een uitspraak uit oktober 2014 (gepubliceerd op 11 maart 2015) dat sprake kan zijn van bijzondere omstandigheden op grond waarvan de geheimhouding kan worden doorbroken in het belang van de waarheidsvinding.
In die uitspraak ging het om het volgende. In het kader van een arbeidsgeschil vindt een mediation plaats. Deze mediation leidt niet tot een oplossing van het gerezen geschil en de werkgever roept de werknemer op zijn werkzaamheden te hervatten. De werknemer weigert echter over te gaan tot werkhervatting. Deze weigering is voor de werknemer aanleiding om de werknemer op staande voet te ontslaan.
De werknemer start een procedure tegen de werkgever. In die procedure beweert de werkgever dat hij de arbeidsovereenkomst had willen voortzetten maar dat de werknemer kenbaar zou hebben gemaakt dat hij de arbeidsovereenkomst wilde beëindigen.
In het verslag van de mediation was echter duidelijk opgenomen dat de werkgever wel degelijk aanstuurde op beëindiging van de arbeidsovereenkomst. De advocaat van de werknemer zag geen andere mogelijkheid om het standpunt van de werknemer te bewijzen door het overleggen van mediationverslagen. Hierdoor slaagt de werknemer er zijn stellingen alsnog te bewijzen. De werkgever dient vervolgens een klacht in tegen de advocaat van de werknemer en voorts start hij een procedure tegen de werknemer waarin hij onder meer een aanzienlijke schadevergoeding vordert.
Het Hof van Discipline oordeelde dat de advocaat van de werknemer niet correct had gehandeld door het overleggen van de mediationverslagen. De rechter overweegt echter:
Aan het oordeel van de tuchtrechter dat is gehandeld in strijd met de voor advocaten geldende normen en regels kan niet zonder meer de gevolgtrekking worden verbonden dat gedaagde civielrechtelijk aansprakelijk is wegens schending van een zorgvuldigheidsnorm. Het enkele feit dat gedaagde de mediationverslagen zonder vooroverleg met de wederpartij in het geding heeft gebracht is naar het oordeel van de rechtbank onvoldoende om in deze procedure tot de conclusie te komen dat gedaagde onrechtmatig jegens werkgever heeft gehandeld.
Publicatie: april 2015