Gerechtshof: Herplaatsing werknemer is gelegenheid tot verbetering
Een werknemer was op 20 september 2010 in dienst getreden van een bouwbedrijf als projectcoördinator. Zijn werkzaamheden bestonden uit het plaatsen, realiseren, bewaken en sturen van de werkzaamheden van één of meerdere beheer-, onderhoud- en renovatieprojecten van de werkgever.
Op 16 oktober 2013 heeft een herschikking van taken plaatsgevonden, nadat de werkgever klaagde over een te hoge werklast. Na diverse gesprekken en waarschuwingen besloot de werkgever hem over te plaatsen naar een andere functie en locatie. Volgens de werkgever bleven de werkzaamheden van de projectcoördinator onder de maat. De werkgever dient vanwege disfunctioneren een ontbindingsverzoek in bij de kantonrechter. De kantonrechter wijst het verzoek toe.
De werknemer gaat vervolgens in hoger beroep bij het Gerechtshof.
Het hof is van oordeel dat er sprake is van disfunctioneren. Dit is ook door de werknemer erkend. Werknemer gaf aan dat het disfunctioneren een gevolg was van overbelasting. In dit kader heeft werkgever de taken van werknemer herschikt en hem extra ondersteuning geboden. Deze maatregelen leidden niet tot voldoende verbetering.
Het hof overweegt dat het enkel rapporteren van het tekortschietend functioneren onvoldoende is om aan te nemen dat de werkgever de werknemer in de gelegenheid heeft gesteld zijn functioneren te verbeteren. Voor dit laatste is vereist dat een werkgever de werknemer concreet en structureel zodanige aanwijzingen geeft dat het voor de werknemer duidelijk is op welke punten hij zich dient te verbeteren en voorts dat de werkgever het functioneren regelmatig evalueert.
Hof: Herplaatsing is gelegenheid tot verbetering
Het hof meent echter dat werkgever met de herplaatsing werknemer in de gelegenheid heeft gesteld zijn functioneren te verbeteren én op deze wijze een maatregel heeft genomen om ontslag van werknemer te voorkomen. Het hof is van oordeel dat werkgever werknemer met deze herplaatsing een reële kans heeft geboden om binnen haar bedrijf werkzaam te blijven. Werkgever heeft aangegeven geen verdere alternatieven meer te hebben. Het hof acht herplaatsing in deze zaak ook niet in de rede nu de eerdere herplaatsing was mislukt. Het hof oordeelt dat de kantonrechter terecht het ontslagverzoek van de werkgever heeft toegewezen.
Gerechtshof Arnhem- Leeuwarden, 13 september 2016 ECLI:NL:GHARL:2016:7300
Publicatie: 13-02-2017