Kantonrechter geeft waarschuwing aan werkgever (en andere werkgevers) door toekenning van een hoge billijke vergoeding bovenop de transitievergoeding
De kantonrechter in Assen heeft op 19 december 2016 een hoge billijke vergoeding toegekend aan een werknemer, dit als afschrikkend voorbeeld voor de werkgever en andere werkgevers. Een ziekenhuis diende een ontbindingsverzoek in tegen een ziekenhuisapotheker vanwege een verstoorde arbeidsverhouding. De apotheker werkte bij het ziekenhuis als leidinggevende van de vakgroep apothekers die aan het ziekenhuis waren verbonden. In juni 2015 had de vakgroep ziekenhuis apothekers, waarvan de apotheker op dat moment de leidinggevende was, in een vakgroep overleg aangegeven dat zij van mening was dat de apotheker niet de uitdagingen aan zou kunnen die met het oog op de komende reorganisatie binnen het ziekenhuis nodig waren. In een document werd hieromtrent gesteld:
De vakgroep heeft geen vertrouwen dat de wijze van leiding geven door het huidige management veranderd kan worden naar de wijze die de apotheek verlangt en nodig heeft. De huidige leiding wordt als stroperig ervaren en remmend op de ontwikkeling van de apotheek.
De kantonrechter was van oordeel dat de verstoring van de arbeidsverhouding geheel te wijten was aan het ziekenhuis. Uit niets was namelijk gebleken dat in de tientallen jaren dat de apotheker had gewerkt sprake was van onvoldoende functioneren, noch als apotheker, noch als leidinggevende van de apothekers. De kantonrechter oordeelde dat een onderonsje tussen de vakgroep en een lid van de raad van bestuur de verhouding had verstoord. Het ziekenhuis had moeten werken aan herstel van vertrouwen bij de vakgroep in de apotheker als leidinggevende. De vakgroep en de apotheker hadden dan tenminste de mogelijkheid gehad om samen tot de conclusie te komen dat herstel wel of niet zou lukken. De verstoring van de arbeidsrelatie is vervolgens door toedoen van een lid van de raad van bestuur samen met de vakgroep verergert door te opperen een procedure te starten tegen de apotheker wegens disfunctioneren. De kantonrechter oordeelde dat de door het ziekenhuis veroorzaakte verstoring van de arbeidsverhouding een ernstig verwijtbaar handelen van het ziekenhuis oplevert. Op grond daarvan kon de apotheker werknemer, naast de uit de wet voortvloeiende transitievergoeding, aanspraak maken op een billijke vergoeding.
De kantonrechter kende naast een transitievergoeding van € 44.844 bruto een billijke vergoeding toe van € 125.000 bruto. Hierbij nam de kantonrechter in aanmerking het bijzonder kwetsend te vinden dat de apotheker, zo kort voor zijn pensionering en na zo een lange tijd klachtloos gefunctioneerd te hebben, enkele jaren voor zijn pensionering plots en ten onrechte in een situatie werd gebracht die daarmee volledig dissoneert en daarom geen andere herstelmogelijkheden kent dan deze vergoeding. Het is een waarschuwing voor deze werkgever en ook voor andere werkgevers om in dit soort situaties zorgvuldiger met de terechte belangen van een individuele werknemer om te gaan, ook wanneer de verhoudingen met andere werknemers (de vakgroepleden) daardoor problematisch zouden kunnen worden.
Rechtbank Noord Nederland, kamer kanton 19 december 2016 ECLI:NL:RBNNE:2016:5584
Publicatie: 07-02-2017