Dure amoureuze Whats App berichten onder werktijd
In het kader van de beëindiging van een arbeidsovereenkomst was overeengekomen dat de werkgever aan de werknemer de tegenwaarde van de niet opgenomen verlofuren zou betalen. Ondanks herhaalde aanmaning weigerde de werkgever deze uren te betalen.
De werknemer start een procedure bij de kantonrechter waarin hij betaling vordert van de niet genoten verlofuren.
De werkgever verweert zich en stelt dat hij schade heeft geleden, onder meer bestaande uit niet verschuldigd loon.
Het was de werkgever namelijk gebleken dat de werknemer een grote hoeveelheid Whats App berichten had gewisseld met diverse dames. Uit die berichten bleek, zoals de kantonrechter samenvatte, dat de werknemer “volledig in de wolken was en in vervoering is geraakt.” Daardoor was volgens de kantonrechter meer tijd verloren gegaan dan enkel de tijd die nodig was voor het typen en lezen van de berichten.
In de van toepassing zijnde bedrijfsregeling was vermeld: ‘Incidenteel en beperkt gebruik voor persoonlijke doeleinden van de elektronische communicatiemiddelen is toegestaan. Ook bij dit gebruik dienen de regels van zorgvuldigheid, integriteit en de goede naam in acht te worden genomen.’
De werkgever stelde dat de werknemer in strijd had gehandeld met de geldende regelingen binnen de onderneming en met het vereiste van goed werknemerschap zoals bedoeld in de wet (artikel 7: 611 BW). Daarnaast deed de werkgever een beroep op de hoofdregel in de wet: geen arbeid geen loon (artikel 7: 627 BW). De werkgever is geen loon verschuldigd voor de tijd gedurende de werknemer te bedongen arbeid niet heeft verricht.
De kantonrechter overwoog dat sprake was van minstens 1255 privé berichten. Er kon daarom niet meer gesproken worden van “incidenteel en beperkt gebruik voor persoonlijke doeleinden” van de beschikbaar gestelde telefoon.
De werknemer had in dit geval in ieder geval 1.255 WhatsApp-berichten verstuurd en ontvangen, naar schatting van de rechter met een gemiddelde tijdsduur van tweeëneenhalf à drie minuten per bericht, te vermenigvuldigen met het uurloon van EUR 25,63 (inclusief 8% vakantiebijslag). Dat kwam neer op een bedrag van EUR 1.500 bruto dat de werkgever met het nog te betalen loon mocht verrekenen.
Rechtbank Zeeland West Brabant, kamer Kanton 19 oktober 2016 locatie Tilburg ECLI:NL:RBZWB:2016:6927
Publicatie: 04-12-2016