Aandachtspunten bij ontslag met wederzijds goedvinden
Veel ontslagen vinden plaats met wederzijds goedvinden. Dit komt vaker voor dan een ontslag via UWV of kantonrechter. Bij een ontslag met wederzijds goedvinden komt er geen kantonrechter of UWV aan te pas. Dat was al zo voor 1 juli 2015 en dit blijft zo. De werknemer gaat natuurlijk alleen akkoord met ontslag als hij/zij financieel gecompenseerd wordt en zijn rechten gewaarborgd worden.
Wat is voor een werknemer ondermeer van belang?
Ontslagvergoeding.
U heeft geen automatisch recht op een ontslagvergoeding. Echter, als ontslag via UWV of de kantonrechter zou lopen, zou uw werkgever (minimaal) de transitievergoeding aan u moeten betalen. Bovendien loopt de werkgever bij de ontslag-route via UWV en kantonrechter het risico dat het ontslag niet gehonoreerd wordt. Dat risico zal hij wellicht willen afkopen via een hogere ontslagvergoeding.
WW- uitkering
Bij onvrijwillig ontslag heeft u in beginsel recht op een WW-uitkering. Het UWV dat de WW-uitkeringen verstrekt moet wel zeker weten dat u onvrijwillig ontslagen bent en niet zelf (deels) schuldig aan het ontslag. Dan krijgt u namelijk geen WW-uitkering.
Opzegtermijn
Uw werkgever moet een opzegtermijn hanteren. Dit is de periode waarin u in dienst blijft en dus salaris ontvangt. Bijvoorbeeld: als u 6 jaar gewerkt heeft bij uw werkgever, is de wettelijke opzegtermijn 2 maanden. U kunt in de tussentijd vrijgesteld worden van werk.
Eindafrekening
Als u halverwege het jaar ontslagen wordt, heeft u vakantiedagen en vakantiegeld opgebouwd. Dat is uw geld. De bedragen moeten kloppen en moeten tijdig uitbetaald worden bij de eindafrekening.
Uw rechten moeten worden gewaarborgd en schriftelijk worden vastgelegd in een zogenaamde vaststellingsovereenkomst. Een concept vaststellingsovereenkomst wordt vaak door de werkgever voorgelegd aan de werknemer als men er onderling uit wilt komen. Dit is dan vaak de start van de onderhandelingen tussen werkgever en werknemer. De ervaring leert dat er voor een werknemer meestal meer uit valt te halen. Het is daarom verstandig een concept vaststellingsovereenkomst aan een advocaat voor te leggen voor een concreet advies (en vaak: een beter resultaat!)