Scheiden doet lijden!
Een man en een vrouw waren getrouwd in gemeenschap van goederen. Het verzoek tot echtscheiding werd in oktober 2015 bij de rechtbank ingediend en paar maanden later viel de postcode kanjer van meer dan 2 miljoen op een lot dat op naam van de vrouw stond. De vraag was of de geldprijs in de gemeenschap van goederen viel.
Peildatum
Als sprake is van gemeenschap van goederen, dan is bij echtscheiding de peildatum van belang voor de vraag wat in die gemeenschap van goederen valt. De wet bepaalt hierover sedert 2012 dat de omvang van de gemeenschap van goederen wordt bepaald door de situatie op de dag dat het echtscheidingsverzoekschrift bij de rechtbank wordt ingediend. Dit is dus de peildatum. Alles hetgeen daarna wordt verkregen, komt toe aan degene die het heeft verkregen. Een andere peildatum dan de datum van verdeling is mogelijk, indien partijen deze zijn overeengekomen, of indien zo’n ander peilmoment uit de redelijkheid en billijkheid voortvloeit.
In dit geval was het verzoekschrift ingediend op 20 oktober 2014, terwijl de prijs werd gewonnen op een lot dat in december 2014 van de bankrekening van de vrouw was betaald. De prijs kwam daarom toe aan de vrouw.
De man probeerde om de rechtbank te overtuigen dat de prijs in dit geval wel in de gemeenschap van goederen viel. De man voerde hiertoe veel argumenten aan welke binnen het bestek van deze column niet allemaal kunnen worden behandeld. Daarbij werd specifiek ingegaan op de vraag van welke rekening het lot was betaald, op welk moment de prijs van het lot was afgeschreven en wat toen het saldo op de rekening was.
Het laatste argument van de man was dat het oneerlijk zou zijn dat de vrouw de prijs niet zou hoeven te delen en dat de prijs op grond van redelijkheid en billijkheid bij helfte gedeeld moet worden.
Ook hieraan ging de rechtbank voorbij.
De rechtbank overwoog dat partijen weliswaar 30 jaar getrouwd waren, maar dat zij ruim 10 jaar gescheiden hebben geleefd en in de laatste 4 jaar ook geen gemeenschappelijke huishouding meer voerden. Daarnaast stond vast dat de man al weer ruim 4 jaar met zijn vriendin samenwoonde en niets had bijdragen in de kosten van de vrouw.
De rechtbank paste de bovenstaande hoofdregel toe met betrekking tot de peildatum en het gevolg daarvan was dat de vrouw miljonair was en de man dus niet.
Vindplaats: Rechtbank Amsterdam 23 december 2015 ECLI:NL:RBAMS:2015:9150
Publicatie: 04-07-2016