Ontslag op staande voet vanwege ongeoorloofd thuiswerken
Een werknemer was in maar 2015 voor bepaalde tijd in dienst getreden. Hij vervulde de functie van Data Centre Technician. In de arbeidsovereenkomst was bepaald dat hij zijn werkzaamheden moest verrichten in een datacenter te Haarlem. Het datacentrum is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar voor klanten. Dit betekent dus dat er altijd een medewerker aanwezig moet zijn in het datacentrum.
Op 11 februari 2016 werd de werknemer door de werkgever op staande voet ontslagen. In de ontslagbrief stond
“(…) Uit het onderzoek dat zich heeft uitgestrekt over de afgelopen 6 maanden is gebleken dat u minimaal 25 dagen ongeoorloofd en zonder afmelding afwezig bent geweest van uw werk. U erkent het feit en geeft ook aan te weten dat het fout is geweest, wel geeft u nog aan op deze moment wel u mail te hebben bekeken. Wij hebben u hierover nogmaals aangegeven dat dit onacceptabel is en zeker niet was waar u voor betaald heeft gekregen. Wij hebben u laten weten dat u een zeer zelfstandige en verantwoordelijke functie heeft, waarbij het ongeoorloofd afwezig zijn niet geaccepteerd kan worden. Daarnaast heeft het onderzoek uitgewezen dat het hier niet ging om een incidentele gebeurtenis, maar dat dit structureel en veelvuldig heeft plaatsgevonden. Hierop hebben wij u laten weten dat PhoenixNAP heeft besloten u naar aanleiding van bovenstaande met onmiddellijke ingang te ontslaan. (…)”
Via zijn advocaat voerde de werknemer allerlei excuses aan. Hij stelde onder meer dat hij altijd vanuit huis had ingelogd, dat hij geen enkele ticket of order had gemist, dat zijn moeder ziek was, dat collega’s hun werkzaamheden eveneens vanuit huis hun werkzaamheden hadden verricht, maar dit laatste kon de werknemer niet onderbouwen bijvoorbeeld door het overleggen van verklaringen van collega’s. Verder stelde hij dat zijn auto kapot was, en zou hij geen geld hebben gehad om naar het datacenter te gaan.
Belangrijk voor de werkgever was dat er altijd iemand op locatie moest zijn. Omdat de werknemer op een aantal dagen niet op locatie was geweest, was de locatie steeds enkele uren onbemand geweest. Tevens wordt niet altijd via het e-mailsysteem (ticket) gewerkt, maar wordt ook pro-actief gewerkt.
Voor de rechter was de zaak duidelijk. In de uitspraak van 23 juni 2016 oordeelde de rechter:
Het structureel en zonder overleg met werkgever niet op het werk verschijnen, terwijl dat wel is overeengekomen en onderdeel uitmaakt van de functie is een dringende reden voor ontslag op staande voet.
Bron: Rechtbank Noord-Holland, kamer kanton 23 juni 2016 ECLI:NL:RBNHO:2016:5277
Publicatie: 18-07-2016