Hoe ver gaat de herplaatsingsplicht?
Onder de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) die per 1 juli is ingegaan, kan ontslag alleen plaatsvinden als herplaatsing van de werknemer niet mogelijk is.
Om een arbeidsovereenkomst te beëindigen, heeft de werkgever niet alleen een redelijke grond nodig. De werkgever zal bovendien moeten aantonen dat herplaatsing van de werknemer binnen een redelijke termijn, al dan niet met behulp van scholing, in een andere passende functie niet mogelijk is. Dit geldt zelfs bij beëindiging in geval van ontbinding wegens disfunctioneren
Hieronder volgen enkele van belang zijnde punten.
Passende functie
De werkgever moet onderzoeken of er een vacature bestaat voor een passende functie, of dat die binnen een redelijke termijn zal ontstaan. Voor wat betreft de vraag wat een redelijke termijn is bepaalt de regelgeving dat aansluiting kan worden gezocht bij de geldende opzegtermijn. Met andere woorden: hoe langer een werknemer in dienst is hoe langer de redelijke termijn. Nota bene: onder een passende functie wordt ook verstaan een functie die wordt bezet door een werknemer met een tijdelijk contract, ingeleend personeel of een oproepkracht. De werkgever dient dergelijke arbeidsovereenkomsten te beëindigen. Dit geldt niet als aangetoond kan worden dat sprake is van incidentele werkzaamheden die naar verwachting binnen 26 weken komen te vervallen.
Concernrelaties
Als een werkgever diverse vestigingen heeft of onderdeel uitmaakt van een concern, dan geldt de herplaatsingsplicht niet alleen voor vacatures en passende functies bij de eigen werkgever. In dat geval is de werkgever verplicht om ook herplaatsingsmogelijkheden binnen de aan de werkgever gelieerde vestigingen en alle andere ondernemingen die onderdeel uitmaken van het concern nader te onderzoeken.
Scholing
De verplichting om scholing aan te bieden is gekoppeld aan het aanwezig zijn van een passende functie. Scholing is niet verplicht indien er geen zicht is op herplaatsing in een passende functie.
Uitzonderingen herplaatsingsplicht
De herplaatsingsplicht geldt niet:
– indien sprake is van ontslag wegens onbehoorlijk gedrag
– bij een ontslag tijdens een proeftijd
– ingeval van het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd
– indien sprake is van bekleding van een geestelijk ambt.
Als niet wordt voldaan aan bovenstaande herplaatsingsinspanningen dat bestaat er een groot risico dat een ontslagaanvraag of ontbindingsverzoek zal worden afgewezen.
Publicatie: 08-05-2016