Een partij kan zich in een procedure bij de bestuursrechter laten vertegenwoordigen door een gemachtigde. Als tegen een persoon ernstige bezwaren bestaan, dan kan de bestuursrechter deze persoon als gemachtigde weigeren.
Deze regel is ervoor bedoeld om partijen te beschermen tegen gemachtigden of raadslieden van wie moet worden aangenomen dat hun optreden ernstige schade kan toebrengen. Wat onder ernstige bezwaren moet worden begrepen kan heel verschillend zijn. Het kan gaan om gevallen van ernstige en evidente ondeskundigheid van een vertegenwoordiger. Ook kan het gaan om gemachtigden die herhaaldelijk de normale gang van zaken verstoren, eventueel onder bedreiging van geweld. Ook kan het gaan om personen die zich herhaaldelijk uitlaten op een manier die in het algemeen als zeer grievend en beledigend wordt ervaren (ABRvS 29 november 2006, ECLI:NL:RVS:2006:AZ3244).
In onderhavige procedure had de rechtbank de pleitnota van de gemachtigde waarin schuttingtaal stond teruggestuurd. Vervolgens diende de gemachtigde een geschoonde versie in van die pleitnota. Die pleitnota was (bijna geheel) in zakelijke bewoordingen gesteld maar toch had de gemachtigde daarin de volgende zinssneden opgenomen:
” (…) Uw rechtbank – past kennelijk maatregelen toe uit communistische regimes…Censuur van procedurele stukken…Niks fundamentele vrijheid, alleen voor het oog van het kerkvolk…
(…)
Vooropgesteld zij dat betaling van griffierecht, dwingend voorgeschreven, op straffe van verval van recht, vooraf wordt geheven, als dwangmiddel en als middel om de rechten van belanghebbende die hij o.m. kan ontlenen aan bepalingen van het Unierecht om zeep te helpen. Kutland!!! (…) “
” (…)
Ze zouden eens een paar rechters van de rechtbank die dergelijke uitspraken doen, (levenslang) moeten opsluiten zonder eerlijk proces, zou de rest misschien eens wat eerlijker en respectvoller hun wettelijke taak vervullen. Vieze smerige hoerentent is het in Arnhem in de Walburgstaat!!! Te gek om over te durven praten!!!!
In dit geval voldoet werd voldaan aan de wettelijke voorwaarden om het grondrecht van vrije keuze voor een vertegenwoordiger in te perken. De eiseres in de procedure kreeg van de rechtbank vier weken de gelegenheid om aan te geven of zij de procedure wil voortzetten met bijstand van een andere gemachtigde.
Rechtbank Gelderland 27 september 2019 ECLI:NL:RBGEL:2019:4362
Publicatie 15 november 2019