Om de vraag maar meteen te beantwoorden: ja, maar alleen ten opzichte van de Staat.
De wet waarborgt namelijk dat rechters niet aansprakelijk gesteld kunnen worden voor fouten die zij hebben gemaakt bij de totstandkoming van een vonnis. Dit is vastgelegd in artikel 42 van de Wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren (Wrra).
Omweg om toch schade te verhalen via Staatsaansprakelijkheid voor onrechtmatige rechtspraak
Artikel 42, lid 1 Wrra bepaalt:
Voor schade die een rechterlijk ambtenaar bij de vervulling van zijn ambt aan een derde toebrengt en waarvoor hij zelf krachtens de wet aansprakelijk zou zijn, is jegens de derde uitsluitend de Staat aansprakelijk.
Een voorbeeld hiervan is te vinden in een uitspraak van de rechtbank Den Haag, 23 mei 2007, ECLI:NL:RBSGR:2007:BA5762.
Die zaak ging over een kantonrechter die zijn toezichthoudende taak ten aanzien van door hem ingesteld bewind over goederen van twee onderbewindgestelden ernstig had verwaarloosd door de bewindvoerder, die met het afleggen van rekening en verantwoording in gebreke was gebleven, in zijn functie te handhaven, nadat na afloop van het verslagjaar opnieuw een vol jaar was verstreken. In deze uitspraak werd de Staat veroordeeld om de schade te vergoeden.
In de rechtspraak zijn overigens criteria ontwikkeld waaraan moet worden voldaan. Binnen dit bestek kan daarop niet nader worden ingegaan.
Opzet of bewuste roekeloosheid.
De Wrra maakt het wel mogelijk dat een rechter jegens de Staat aansprakelijk is voor schade bij de vervulling van zijn/haar ambt. Daarvoor is vereist dat dat bij de rechter sprake is geweest van opzet of bewuste roekeloosheid.
Publicatie 4 januari 2021