Als geen verzet of hoger beroep tegen een vonnis wordt ingesteld dan wordt het vonnis na verloop van tijd definitief, oftewel; het vonnis krijgt ‘kracht van gewijsde’. Gevolg hiervan is dat tegen de veroordeling niets meer gedaan kan worden. Er kunnen echter omstandigheden aanwezig zijn die kunnen maken dat dit onaanvaardbaar is.
Herroeping
De wet bepaalt dat een definitief vonnis kan worden herroepen in drie gevallen. Herroeping kan plaatsvinden als:
- het vonnis berust op bedrog dat door de wederpartij in de procedure is gepleegd;
- het is gebaseerd op stukken waarvan de valsheid na het vonnis is erkend, of;
- een partij na het vonnis stukken in handen heeft gekregen die door toedoen van de wederpartij zijn achtergehouden.
Het begrip bedrog wordt door de Hoge Raad ruim uitgelegd. Uit arresten van de Hoge Raad blijkt dat van bedrog sprake is als een partij door een oneerlijke proceshouding heeft belet dat in de procedure feiten aan het licht komen die tot een voor de wederpartij gunstige afloop van die procedure zouden hebben kunnen leiden en dat ook verzwijging van zulke feiten bedrog kan opleveren. Hieronder vallen ook het uitlokken van een valse getuigenverklaring en het verzwijgen van feiten die ertoe zouden kunnen leiden dat de wederpartij de procedure wint.
Van valsheid van stukken is sprake als het gaat om onechtheid of onwaarheid. Als de wederpartij dit weigert te erkennen dan kan de valsheid worden vastgesteld door een rechter.
Stukken van beslissende aard zijn stukken die de uitspraak anders zouden hebben doen uitvallen als de rechter ermee bekend was geweest.
Als de rechter de vordering tot herroeping toewijst, heropent hij het geding tussen partijen, die vervolgens allebei de gelegenheid krijgen hun stellingen en verweren te wijzigen en aan te vullen.
Kortom: zijn er verdenkingen van bedrog, is er valsheid in geschrifte gepleegd, zijn er stukken vervalst, valse getuigenverklaringen, zijn er zaken door de wederpartij achtergehouden, dan zijn er mogelijkheden om met succes het vonnis te laten herroepen door een rechter.
Voorbeeld van een uitspraak waarin het geding werd heropend: Rechtbank Overijssel 11 november 2015 ECLI:NL:RBOVE:2015:5276
Publicatie: 25 juni 2018