De ingebrekestelling
Een onvolledige ingebrekestelling of het ontbreken daarvan kan grote gevolgen hebben.
Een ingebrekestelling is een schriftelijke mededeling van een schuldeiser aan de schuldenaar waarin is opgenomen dat de schuldenaar aansprakelijk wordt gesteld indien hij de overeengekomen prestatie niet binnen een redelijke termijn verricht.
Let op: een ingebrekestelling kan niet mondeling plaatsvinden.
Indien de prestatie binnen de gestelde redelijke termijn niet plaatsvindt dan is de schuldenaar in verzuim. Het is noodzakelijk dat verzuim aanwezig is om vast te stellen of bepaalde juridische acties mogelijk zijn.
De wet bevat geen definitie van een redelijke termijn. Dit dient dus per situatie te worden beoordeeld. Een redelijke termijn kan in de praktijk variëren van een paar uur of zelfs een aantal maanden!
Een ingebrekestelling is niet altijd vereist, bijvoorbeeld indien;
– de schuldenaar zijn verplichtingen nooit meer kan nakomen; de schuldenaar is dan direct in verzuim. Dit kan het geval zijn indien een specifiek product niet meer geleverd kan worden;
– sprake is van een zogenaamde fatale termijn; bijvoorbeeld de gekochte bruidsjurk die niet voor de trouwdag kan worden geleverd;
– de schuldenaar uitdrukkelijk laat blijken dat hij zijn verplichtingen niet zal nakomen.
Indien een ingebrekestelling ten onrechte achterwege is gebleven dan kan dat grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld de onmogelijkheid om een overeenkomst te ontbinden of om schadevergoeding te vorderen.
Soms wordt in een procedure door de schuldeiser aangevoerd dat met een beroep op de redelijkheid en de billijkheid geen ingebrekestelling nodig was maar u dient er rekening mee te houden dat een rechter dit niet snel zal accepteren, juist gelet op de functie van een ingebrekestelling. Een belangrijke functie van een ingebrekestelling is namelijk om de schuldenaar nog een laatste kans te geven om alsnog deugdelijk te presteren. Indien hij dit niet doet dan raakt hij, zoals hierboven is opgemerkt, pas in verzuim.
Publicatie: 16-01-2017