Vrouw mag van de rechtbank haar ex- man niet langer bestoken met naaktfoto’s
Na een echtscheiding hebben zich diverse incidenten tussen partijen voorgedaan.
De man heeft tegen de vrouw aangiften gedaan van vernielingen. De vrouw heeft aangifte gedaan tegen de man van psychische mishandeling/vernielingen en smaad/laster. De vrouw verzond tientallen pornografisch getinte foto’s naar de ex man, kennelijk om hem uit te lokken om deze foto’s door te sturen naar anderen. De man had een van die foto’s doorgezonden naar een familielid met de vraag of zij de vrouw konden laten stoppen. Daarop deed de ex vrouw aangifte. De man werd vorig jaar door de politierechter veroordeeld voor smaad maar in hoger beroep werd hij vrijgesproken.
De man startte vervolgens een kort geding tegen de vrouw. In dit kort geding vordert de man dat de rechter de vrouw zal verbieden mails, berichten en foto’s te versturen naar de man op straffe van verbeurte van een dwangsom. De man legt aan de vordering ten grondslag dat de vrouw hem lastig valt door de ongevraagde stroom aan e-mailberichten en WhatsApp-berichten die de man sinds eind 2015 van de vrouw ontvangt met naaktfoto’s van de vrouw en haar partner en waarin sprake is van scheldpartijen en discriminerende opmerkingen aan het adres van de huidige partner van de man.
De vrouw vordert dat de rechter de man zal verbieden om op welke wijze dan ook in contact te treden met de vrouw, noch schriftelijk, noch telefonisch, noch per e-mail, noch per SMS, noch via Facebook, noch via WhatsApp, noch via enig ander sociaal media platform, noch op enigerlei andere wijze van elektronisch dataverkeer, noch via derden, noch op een andere wijze. De vorderingen worden over en weer grotendeels toegekend door de rechter.
In het kort geding vonnis merkt de Voorzieningenrechter eufemistisch op dat op grond van de stukken en het verhandelde ter zitting voldoende vast is komen te staan dat de beëindiging van de relatie van partijen niet zonder problemen is verlopen.
Van de verboden wordt uitgezonderd contact via de advocaat van de wederpartij alsmede het verbod om via derden contact te leggen. Dit laatste is moeilijk te controleren en kan tot executieproblemen leiden. De man heeft erkend dat hij in zijn mailbox nog naaktfoto’s van de vrouw heeft zitten en dat deze vernietigd kunnen worden zodra de man ze niet meer nodig heeft voor bewijs. De voorzieningenrechter leidt hieruit af dat de man niet op korte termijn uit eigen beweging zal overgaan tot vernietiging van deze foto’s. Daarnaast is de voorzieningenrechter van oordeel dat de vrees van de vrouw voor verspreiding van deze foto’s of van nieuwe naaktfoto’s die op wat voor wijze dan ook tot zijn beschikking zullen kunnen komen, gezien de onderliggende gedingstukken, niet geheel ongegrond is.
Rechtbank Overijssel 21 juni 2017, ECLI:NL:RBOVE:2017:2536 (en RTL Nieuws 21 juni 2017https://www.rtlnieuws.nl/nederland/vrouw-moet-van-rechter-stoppen-met-naaktfotos-sturen)
Publicatie: 26-06-2017