Wettelijke rente wordt gezien als een gefixeerde schadevergoeding voor de schade die de schuldeiser lijdt door het niet op tijd ontvangen van zijn geld van zijn debiteur.
Wettelijke rente: artikel 6:119 BW
De grondslag voor de aanspraak op wettelijke rente is vastgelegd in artikel 6:119 van het Burgerlijk Wetboek.
De hoogte van de wettelijke rente is niet in de wet vastgelegd, maar wordt nader bepaald bij Algemene Maatregel van Bestuur. Vanaf 1 januari 2015 bedraagt de wettelijke rente van artikel 6:119 Burgerlijk Wetboek 2% per jaar.
De schuldeiser kan naast de hoofdsom de wettelijke rente vorderen. Hij hoeft niet te bewijzen dat er schade is geleden door het niet tijdig ontvangen van de betaling. Voor het kunnen inroepen van de wettelijke rente moet de schuldenaar echter wel in verzuim zijn. Voor het intreden van verzuim kan een handeling van de schuldeiser nodig zijn zoals het verzenden van een ingebrekestelling.
Bij wanprestatie of onrechtmatige daad treedt het verzuim in zonder ingebrekestelling. Zo loopt de wettelijke rente bij schadevergoeding wegens kennelijk onredelijk ontslag vanaf het moment dat de arbeidsovereenkomst als gevolg van de opzegging eindigt.
Wettelijke handelsrente (6:119a Burgerlijk Wetboek)
Indien sprake is van een handelsovereenkomst dan kan de wettelijke handelsrente worden gevorderd. Als één van beide partijen geen onderneming of ondernemer is, kan deze rente niet worden gevorderd
De rentevoet van de wettelijke handelsrente is aanmerkelijk hoger dan van de wettelijke rente van artikel 6:119 Burgerlijk Wetboek. De wettelijke rente bedraagt vanaf 1 juli 2016 8% per jaar.
Het is mogelijk om in een procedure aan de rechter te vragen de wettelijke rente te matigen maar dit zal niet snel plaatsvinden. Reeds in 2005 heeft de Hoge Raad bepaald dat van de bevoegdheid tot matiging van wettelijke rente een terughoudend gebruik behoort te worden gemaakt (HR 14 januari 2005, ECLI:NL:HR:2005:AR0220).
Contractuele rente
Contractuele rente kan gevorderd worden indien deze is overeengekomen in een overeenkomst of in algemene voorwaarden. Partijen zijn in beginsel vrij om af te spreken hoe hoog deze rente zal zijn.
Publicatie: 1 januari 2018