Koper bekend met asbest in woning; verkoper toch aansprakelijk voor schade
De aanwezigheid van asbest levert bij verkoop van een woning niet altijd een gebrek op in de zin van de wet. In oudere woningen zijn vaak asbesthoudende materialen gebruikt. Daarop dient een koper bedacht te zijn. Hoe gevaarlijk dit in een concreet geval is, hangt af van de gebruikte asbesthoudende materialen en de manier waarop deze materialen verwerkt zijn. Met name zogenaamde niet hecht-gebonden asbest (asbest waarvan de vezels gemakkelijk kunnen loslaten) kan gevaar opleveren voor de gezondheid.
Om aanspraak te maken op ontbinding van de koopovereenkomst of op schadevergoeding, moet de koper van de woning een beroep doen op ‘non-conformiteit’. Hierbij is onder meer van belang:
wat partijen in de koopovereenkomst zijn overeengekomen;
welke informatie de verkoper heeft verstrekt;
of de koper voldaan heeft aan zijn zogenaamde onderzoeksplicht
De algemeen gangbare lijn in de rechtspraak is dat de aanwezigheid van asbest in een woning op zichzelf niet in de weg staat aan een normaal gebruik van de woning. De (onverwachte) aanwezigheid van asbest staat wél aan een normaal gebruik van een woning in de weg bij soorten asbest die een gezondheidsrisico met zich meebrengen bij alledaagse klussen. Dit was het geval in een zaak waarover het Gerechtshof Arnhem een oordeel moest geven. In die zaak hadden de kopers voor het aangaan van de koopovereenkomst een bouwkeuringsrapport laten opstellen. In dat rapport werd gesteld dat er behoorlijk veel asbestverdacht materiaal in de woning was verwerkt in een wat zachte beplating, zodat de vezels niet echt hecht-gebonden vast zaten. Voorts hadden de verkopers verklaard bij het aangaan van de overeenkomst dat in plafonds brandwerende pikal platen zaten. Nadien bleek tijdens werkzaamheden aan de woning dat er ook asbest aanwezig was in binnenwanden van de woning.
Het Gerechtshof achtte de verkopers aansprakelijk. Het Hof vond van belang dat ook voor het boren van gaatjes, voor bijvoorbeeld het ophangen van een schilderij, uitgebreide preventieve maatregelen nodig waren. Nu zelfs dit soort basale bewerkingen aan de binnenwanden van de woning niet zonder uitgebreide veiligheidsmaatregelen mogelijk waren, stond het asbest in de binnenwanden naar het oordeel van het Hof aan een normaal gebruik van de woning in de weg.
Gerechtshof Arnhem, 14 december 2010, ECLI:NL:GHARN:2010:BP1023
Publicatie: 31-10-2016