DAS veroordeeld tot herstel arbeidsovereenkomst met senior jurist
Een senior jurist van Das rechtsbijstand had buiten werktijd op eigen naam een kennis bijgestaan in een juridische procedure. Deze kennis had een Das rechtsbijstandsverzekering maar Das had laten weten dat zijn geschil niet werd gedekt door de polis bij DAS. Aangezien het door de senior jurist behandelde geschil inmiddels had geleid tot een procedure was wel recht op dekking ontstaan op grond van de DAS polis maar de kennis wilde toch dat de senior jurist zijn zaak privé zou blijven behandelen.
De senior jurist had zijn privé werkzaamheden voor de kennis niet gemeld bij DAS. Toen DAS op de hoogte raakte van deze zaak maakte zij een ontbindingsprocedure aanhangig bij de kantonrechter. Het verzoek tot ontbinding werd door de kantonrechter toegewezen vanwege een verstoorde arbeidsrelatie.
In hoger beroep vorderde de seniorjurist een vernietiging van de beschikking van de kantonrechter waarbij de arbeidsovereenkomst werd ontbonden. Deze vordering werd afgewezen aangezien in hoger beroep een dergelijke beschikking van de kantonrechter niet kan worden vernietigd. Wel ging het Hof over tot herstel van de dienstbetrekking.
Onder meer de volgende omstandigheden waren daarbij van belang
Bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst met DAS had de senior juridisch adviseur meegedeeld dat hij incidenteel juridisch advies verleent binnen zijn eenmanszaak. DAS had daarop vervolgens niet doorgevraagd. Evenmin had DAS tijdens periodieke functioneringsgesprekken navraag gedaan omtrent de aard en omvang van de privé activiteiten binnen de eenmanszaak van de senior jurist.
Er is niet vastgesteld dat de senior juridisch adviseur actief klanten had geworven voor zijn adviesbureau. Evenmin kon DAS duidelijk maken welke afspraken zijn gemaakt met haar werknemers in het algemeen en met de senior jurist in het bijzonder. De senior jurist had een voortreffelijke staat van dienst en hij had onmiddellijk nadat hij werd geconfronteerd met vragen over zijn betrokkenheid terstond en zonder voorbehoud antwoorden gegeven.
Wel had de senior gehandeld in strijd met de gedragscode van DAS; hij had zich moeten realiseren dat de cliënt, ook na goed door hem geholpen zijn, uiting zou kunnen geven aan zijn ontevredenheid over DAS en haar daarmee reputatie schade zou kunnen toebrengen. Dit risico zou voorkomen zijn indien hij de zaak van de cliënt verder met zijn DAS pet op zou hebben behandeld.
Het Hof had de overtuiging dat de senior jurist niet opnieuw een dergelijke fout zou maken en hij was bereid passende sancties te accepteren die waren opgenomen in de gedragscode bij DAS.
Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 5 oktober 2016 ECLI:NL:GHARL:2016:7962
Publicatie: 07-11-2016