Wanneer in een aannemingsovereenkomst een vaste opleveringdatum is afgesproken is de situatie eenvoudig. Er moet uiterlijk door de aannemer op die datum worden opgeleverd.
Lastiger wordt het indien in de overeenkomst is bepaald dat er opgeleverd moet worden binnen een x aantal werkdagen’, ‘werkbare dagen’, of: ‘werkbare werkdagen. Bij gebreke van een definitie in de aannemingsovereenkomst kan in zijn algemeenheid van het volgende worden uitgegaan.
Een werkdag kan worden omschreven als een dag die geen zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag is.
Bij werkbare dagen en , ‘werkbare dagen’ ligt het wat lastiger omdat dit afhankelijk is van meerdere factoren.
Gangbare definitie in aannemingsovereenkomsten.
Veel aannemingsovereenkomsten, zoals de UAV 2021, de AVA 2013 en de standaardovereenkomst van Woningborg bevatten de volgende definitie:
een werkdag is onwerkbaar als er gedurende tenminste 5 uren niet kan worden gewerkt door het grootste deel van de werknemers of machines.
Uiteraard maken meestal de weersomstandigheden (zoals vorst, harde wind of regen) een werkdag onwerkbaar maar deze zijn niet per definitie relevant. De stand van de bouw is hierbij ook van belang; Indien een woning wind- en waterdicht is spelen weersomstandigheden bij binnenwerk geen rol meer.
Bewijs onwerkbare werkdag
In beginsel rust het bewijs van een onwerkbare dag op de schouders van de aannemer. In veel gevallen zal de aannemer aangesloten zijn bij een beroepsgroep die het weer bijhoudt zoals Bouwend Nederland. Ook kan gebruik worden gemaakt van het KNMI. Probleem is dat in veel gevallen niet de situatie ter plekke wordt bijgehouden of een locatie direct in de buurt. In zijn algemeenheid kan een aannemer niet volstaan met slechts een verwijzing naar websites met de weerberichten van die dagen.
Er blijft discussie mogelijk, bijvoorbeeld over de vraag welke werkzaamheden op bepaalde dagen geen doorgang konden vinden. Zo oordeelde de Raad van Arbitrage op 15 oktober 2020 waarin een aannemer verwees naar een website onvoldoende;
Want dat gedurende een dag mogelijk langer dan vijf uren sprake is van regen of harde wind, betekent niet dat automatisch aan het criterium (…) is voldaan.
Het ging om een verbouwing van een bestaand gebouw. De Raad redeneerde dat onmiskenbaar ook werkzaamheden aan de binnenkant van het gebouw, die niet weersgevoelig zijn, moesten worden verricht. De aannemer had volgens de Raad verzuimd om te onderbouwen wanneer hij toch op al die dagen gedurende minimaal vijf uren niet kon werken (zie: GIW/AIG, 81612, 15-10-2020).