Voor iedereen die een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat na 1 januari 2018 zal dit niet meer automatisch in gemeenschap van goederen zijn, maar geldt de standaard beperkte gemeenschap van goederen.
Het oude wettelijke stelsel van gemeenschap van goederen
In het oude stelsel, dat overigens dateert uit het einde van de 19e eeuw, waren alle goederen en alle schulden van een echtpaar automatisch gemeenschappelijk met uitzondering van goederen waarvan bij testament of schenking was bepaald dat zij privé bleven en met uitzondering van enkele specifieke rechten. Een eigen onderneming valt automatisch in de gemeenschap van goederen. Schuldeisers kunnen op alle gezamenlijke bezittingen verhaal halen. Bij scheiding krijgen u en uw partner 50% van alle bezittingen en schulden.
Dit stelsel is per 1 januari jl. afgeschaft.
Overgangsrecht
Voor iedereen die voor 1 januari 2018 is getrouwd is of een geregistreerd partnerschap is aangegaan verandert er niets : de algehele gemeenschap van goederen blijft bestaan.
Het nieuwe stelsel; de beperkte gemeenschap van goederen
Met ingang van 1 januari 2018 trouwt u in Nederland niet meer automatisch in algehele
gemeenschap van goederen maar blijft een deel van het vermogen privé. Het nieuwe stelsel komt in hoofdlijnen neer op het volgende:
– wat u voor het huwelijk 100% alleen bezit blijft privé;
– wat u tijdens uw huwelijk verkrijgt heeft u samen;
– schenkingen of erfenissen die u ontvangt voor en tijdens uw huwelijk, zijn van
u persoonlijk, tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets
anders is aangegeven
Bij het einde van het huwelijk, zowel wanneer dat eindigt door overlijden als door echtscheiding, is er dus niet 1 gemeenschappelijk vermogen dat verdeeld moet worden maar zijn er 3 vermogens te weten;
– 2 privévermogens die gescheiden zijn en blijven en;
– een gemeenschappelijk vermogen dat verdeeld moet worden.
Er is wel één belangrijke voorwaarde namelijk, dat het allemaal goed wordt geadministreerd. Indien geen van de echtgenoten kan aantonen dat een goed uitsluitend aan hem/haar toebehoort, dan wordt dat goed geacht tot de gemeenschap te behoren. Op het moment van echtscheiding ligt de bewijslast omtrent de eigendom van goederen dus bij de betreffende echtgenoot.
U kunt na 1 januari 2018 nog steeds kiezen voor de algehele gemeenschap van goederen. Dit kunt u regelen via huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.
Publicatie: 29 januari 2018